Intervaltraining: De sleutel tot sneller hardlopen

interval training

Intervaltraining wordt vaak beschouwd als de sleutel tot sneller hardlopen. Maar wat is intervaltraining eigenlijk? In deze blogpost gaan we dieper in op de verschillende soorten intervaltraining, hoe je het kunt integreren in je hardloopschema en geven we handige tips voor het uitvoeren van intervaltraining. Als jij je hardloopprestaties naar een hoger niveau wilt tillen, dan is dit artikel zeker iets voor jou!

Wat is intervaltraining?

Intervaltraining is een trainingsmethode waarbij je afwisselt tussen periodes van hoge intensiteit en rustige herstelperiodes. Het wordt vaak gebruikt om de snelheid en uithoudingsvermogen bij het hardlopen te verbeteren. Door de intense inspanning gevolgd door momenten van rust, kan intervaltraining helpen om je hartslag te verhogen, spieren sterker te maken en efficiënter vet te verbranden tijdens het hardlopen.

fitwinkel, voor al uw fitness apparatuur

Tijdens intervaltraining kun je bijvoorbeeld sprintjes trekken op volle snelheid gedurende 30 seconden, gevolgd door 1 minuut rustig joggen of wandelen om weer op adem te komen. Deze afwisseling zorgt ervoor dat je lichaam uitgedaagd wordt en zich aanpast aan verschillende tempo’s, waardoor je algehele prestaties verbeterd kunnen worden.

Definitie

Wat is intervaltraining? Intervaltraining is een trainingsmethode waarbij je afwisselt tussen korte periodes van hoge intensiteit en rustmomenten. Deze vorm van hardlopen helpt om je snelheid, uithoudingsvermogen en kracht te verbeteren.

Wist je dat intervaltraining een effectieve trainingsmethode is om je snelheid, uithoudingsvermogen en kracht te verbeteren?

Hoe werkt intervaltraining? Bij intervaltraining verhoog je tijdelijk het tempo tijdens het hardlopen, gevolgd door een rustige periode om te herstellen. Door deze cyclus van inspanning en rust creëer je prikkels voor je lichaam die zorgen voor verbeterde prestaties op lange termijn.

Verschil tussen intervaltraining en duurloop: Het belangrijkste verschil tussen intervaltraining en duurloop is de intensiteit. Tijdens een duurloop loop je constant op een rustig tempo zonder perioden van hogere inspanning. Intervaltraining daarentegen combineert momenten met hoge intensiteit met momenten van herstel, waardoor het effectiever kan zijn voor het vergroten van snelheid en kracht.

Voordelen

 • Met intervaltraining verbeter je niet alleen je snelheid, maar ook je uithoudingsvermogen.
 • Door het verhoogde tempo tijdens de intervallen, verbrand je meer calorieën dan bij rustig hardlopen.
 • Intervaltraining stelt je in staat om efficiënter te trainen en resultaten te behalen in minder tijd.

Soorten intervaltraining

Korte intervallen zijn een effectieve vorm van intervaltraining waarbij je korte, intensieve inspanningen afwisselt met rustperiodes. Dit type training helpt bij het verbeteren van je anaerobe drempel en snelheid, wat resulteert in sneller hardlopen.

Lange intervallen zijn een variant van intervaltraining waarbij je langere periodes op hoge intensiteit loopt gevolgd door herstelperiodes. Deze vorm van training verhoogt niet alleen je aerobe capaciteit en uithoudingsvermogen, maar verbetert ook de mentale kracht die nodig is voor langeafstandslopen.

Korte intervallen

Tabata-intervallen en Fartlek-training zijn twee effectieve vormen van intervaltraining voor hardlopers. Tabata-intervallen, ontwikkeld door de Japanse wetenschapper Izumi Tabata, bestaan uit korte bursts van maximale inspanning gevolgd door korte herstelperiodes. Deze intensieve intervallen stimuleren de cardiovasculaire conditie en verhogen het vermogen om snelheid op te bouwen tijdens het hardlopen. Fartlek-training daarentegen is een meer ongestructureerde vorm van intervaltraining waarbij je varieert in tempo gedurende je looproute. Dit helpt bij het verbeteren van zowel aerobe als anaerobe capaciteit, waardoor je uithoudingsvermogen vergroot wordt terwijl je ook werkt aan snelheidsontwikkeling.

Lange intervallen

Tempo-intervallen en Yasso 800’s zijn twee effectieve methoden voor lange intervallen tijdens intervaltraining. Bij tempo-intervallen loop je een bepaalde afstand of tijd op een hoog, maar comfortabel tempo, gevolgd door rust of herstel. Dit helpt bij het vergroten van je anaërobe drempel en verbetert je uithoudingsvermogen. Yasso 800’s is een specifieke vorm van lange intervaltraining waarbij je 800 meter sprint op de atletiekbaan, gevolgd door dezelfde hoeveelheid rust in minuten. Deze training kan helpen bij het voorspellen van je marathonprestaties en verbetert zowel snelheid als uithoudingsvermogen.

Piramidetraining

Oplopende afstand en trapsgewijze snelheid zijn twee belangrijke elementen van piramidetraining. Bij deze trainingsmethode begin je met een korte afstand of lage snelheid, en bouw je geleidelijk aan op naar langere afstanden of hogere snelheden. Dit zorgt voor variatie in je training en helpt bij het vergroten van kracht, uithoudingsvermogen en snelheid. Piramidetraining is ideaal voor hardlopers die hun prestaties willen verbeteren door middel van intervaltraining.

Heerlijk gezond eten met Green Chef

Hoe intervaltraining in te passen in je hardloopschema

Intervaltraining is een effectieve manier om je hardloopsnelheid te verbeteren. Het kan worden geïntegreerd in je hardloopschema door eerst je doel te bepalen en vervolgens de juiste intervalmethode te kiezen. Plan regelmatig intervaltrainingen in om consistente vooruitgang te boeken en blessures te voorkomen.

Bepaal je doel

Verbeteren van uithoudingsvermogen:

 • Verhoog de duur en intensiteit van je intervaltrainingen geleidelijk aan
 • Focus op het verlengen van de tijd dat je in een hogere hartslagzone traint

Verhogen van snelheid:

 • Voeg korte, intense intervallen toe aan je trainingsschema
 • Werk aan het verbeteren van je looptechniek om efficiënter te kunnen rennen

Trainen voor een wedstrijd:

 • Pas je intervaltraining aan op basis van de afstand en het tempo waarop je wilt lopen tijdens de wedstrijd
 • Simuleer raceomstandigheden door specifieke intervaltraining uit te voeren

Kies de juiste intervalmethode

Hoogintensieve intervaltraining (HIIT) is een effectieve methode om je hardloopprestaties te verbeteren. Met korte periodes van intensieve inspanning, gevolgd door korte herstelperiodes, stimuleert HIIT de ontwikkeling van zowel je uithoudingsvermogen als je snelheid. De Tabata-methode is een specifieke vorm van HIIT waarbij je 20 seconden maximale inspanning levert, gevolgd door 10 seconden rust, gedurende meerdere rondes. Deze intense intervallen helpen bij het vergroten van je anaerobe capaciteit en het verbranden van calorieën. Fartlek-training daarentegen is een meer ongestructureerde intervalmethode waarbij je de intensiteit varieert tijdens het hardlopen op basis van terrein of persoonlijke voorkeur. Door deze variatie blijft de training uitdagend en houdt het lichaam zich aanpassend aan verschillende trainingsstimuli.

In de zoektocht naar de juiste intervalmethode voor jouw hardloopdoelen zijn er verschillende opties beschikbaar: high-intensity interval training (HIIT), Tabata-methode en Fartlek-training. Elke methode heeft zijn eigen voordelen en kan worden aangepast aan jouw niveau en behoeften als hardloper.

Remember to proofread and edit the provided text according to your needs!

Plan je intervaltrainingen

Bepaal het aantal intervallen en herhalingen:

 • Begin met een aantal intervallen dat haalbaar is voor jouw conditie.
 • Bouw het aantal intervallen geleidelijk op naarmate je sterker wordt.
 • Voer het aantal herhalingen per interval langzaam op om je uithoudingsvermogen te verbeteren.

Gebruik ’s Werelds beste appIntervalapp:

 • Download de Intervalapp voor gestructureerde trainingsprogramma’s.
 • Volg nauwkeurig de instructies en aanbevelingen van de app.
 • Personaliseer de instellingen naar jouw specifieke doelen en behoeften.

Inbouwen rustperiodes tussen de intervallen:

 • Neem voldoende rust tussen elke interval om volledig te herstellen.
 • De lengte van de rustperiode moet overeenkomen met of langer zijn dan de duur van één interval.

Tips voor het uitvoeren van intervaltraining

:

 • Begin altijd met een goede warm-up en cooldown om blessures te voorkomen en je spieren goed voor te bereiden op de training.
 • Bouw je intervaltraining langzaam op door bijvoorbeeld te starten met korte intervallen en geleidelijk aan de duur of intensiteit te verhogen. Dit helpt om overbelasting te vermijden en stapsgewijs sterker te worden.

Varieer in intensiteit tijdens je intervaltraining. Door afwisseling tussen hoge intensiteit sprintjes en rustig joggen, geef je je lichaam een prikkel die zorgt voor verbeterde conditie en snelheid.

Luister altijd naar je lichaam tijdens het uitvoeren van intervaltraining. Als iets pijnlijk aanvoelt of niet goed voelt, stop dan direct om blessures te voorkomen.

Warm-up en cooldown

Dynamische stretches voor de training kunnen helpen om je spieren op te warmen en blessures te voorkomen. Denk aan oefeningen zoals knieheffen, hakken-billen en zijwaartse lunges. Rustig joggen is een effectieve manier om je spieren nog verder op te warmen voordat je aan de eigenlijke training begint. Na het hardlopen zijn rekoefeningen belangrijk om af te koelen en je spieren weer soepel te maken.

 • Doe dynamische stretches zoals knieheffen, hakken-billen en zijwaartse lunges
 • Begin met rustig joggen om je spieren verder op te warmen
 • Sluit je training af met rekoefeningen voor een goede cooldown

Bouw het langzaam op

Begin met korte intervalblokken. Dit is de eerste stap om je intervaltraining op te bouwen en je snelheid te verbeteren. Start met korte bursts van hoge intensiteit, gevolgd door rustperiodes. 

Verleng geleidelijk de duur van elke interval. Naarmate je sterker wordt, kun je de tijd dat je in een hoog tempo rent verlengen. Dit zal bijdragen aan het vergroten van je uithoudingsvermogen en het verbeteren van je prestaties.

Voeg meer herhalingen toe naarmate je sterker wordt. Als jouw lichaam gewend raakt aan intervaltraining, kun jij meer herhalingen toevoegen om uitdaging te blijven bieden. Zo zul jij steeds beter worden in hardlopen en sneller resultaten behalen.

Varieer in intensiteit

Wissel tussen hoge-intensiteitssprints en rustige tempo’s om je intervaltraining effectiever te maken. Experimenteer met verschillende snelheden tijdens elke interval voor optimale resultaten. Gebruik een hartslagmeter om je intensiteitsniveaus te controleren en ervoor te zorgen dat je binnen het juiste bereik blijft.

 • Wissel af tussen sprinten op maximale snelheid en joggen of wandelen.
 • Pas de snelheid aan tijdens elke interval, bijvoorbeeld door sneller te rennen in de eerste helft en langzamer in de tweede helft.
 • Monitor je hartslag om ervoor te zorgen dat je training niet te intens wordt.

Luister naar je lichaam

Pauzeer of verlaag de intensiteit als je pijn voelt. Houd rekening met vermoeidheid en geef jezelf voldoende rustdagen. Bespreek eventuele zorgen met een professionele coach of trainer.

Veelgestelde vragen over intervaltraining

Hoe vaak moet ik intervaltraining doen? 

Intervaltraining is intensief en vereist hersteltijd voor je spieren. Het wordt aanbevolen om maximaal 2-3 keer per week intervaltraining te doen om overbelasting te voorkomen.

Kan ik intervaltraining combineren met andere trainingen?

Ja, je kunt intervaltraining combineren met andere vormen van training, zoals duurlopen of krachttraining. Het is belangrijk om een evenwichtige trainingsroutine te creëren die zowel cardiovasculaire uithoudingsvermogen als spierkracht opbouwt.

Wat is het beste moment van de dag om intervaltraining te doen?

Er is geen vast tijdstip dat ideaal is voor iedereen. Kies een moment waarop je energieniveau hoog ligt en je lichaam goed kan presteren. Experimenteer met verschillende tijden en luister naar je lichaam om jouw optimale trainingsmoment te vinden.

Hoe vaak moet ik intervaltraining doen?

Optimale frequentie van intervaltraining: Het is aanbevolen om 2-3 keer per week intervaltraining te doen voor maximale resultaten.

Aanbevolen rustperiodes tussen de trainingssessies: Neem minimaal 48 uur rust tussen de intervaltrainingssessies om je spieren en lichaam voldoende tijd te geven om te herstellen en sterker te worden. 

Bullet list:

 • Doe 2-3 keer per week intervaltraining.
 • Neem minimaal 48 uur rust tussen de trainingssessies.
 • Bouw progressief op in intensiteit en duur voor optimale resultaten.

Kan ik intervaltraining combineren met andere trainingen?

Integratie van intervaltraining in een algemeen trainingsprogramma is mogelijk en kan zeer effectief zijn. Door korte intensieve intervallen af te wisselen met langere duurlopen, kun je zowel snelheid als uithoudingsvermogen verbeteren. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen verschillende trainingsvormen voor maximale prestaties. Experimenteer met verschillende combinaties en luister naar je lichaam om overbelasting te voorkomen.

Wat is het beste moment van de dag om intervaltraining te doen?

’s Ochtends kan het beste moment van de dag zijn voor intervaltraining, omdat dit voordelen biedt voor het metabolisme en energieniveau gedurende de dag. Het verhoogt de stofwisseling en zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt terwijl je overdag actief bent. Aan de andere kant kan ’s avonds intervaltraining leiden tot mogelijke verbeteringen in lichaamstemperatuurregulatie en prestatievermogen. Je lichaamstemperatuur is over het algemeen hoger aan het einde van de middag of ’s avonds, wat kan resulteren in betere prestaties tijdens je training.