HIIT training: de sleutel tot een gezond gewicht!

hiit training

Wat is HIIT-training?

HIIT-training, oftewel High-Intensity Interval Training, is een vorm van training die de laatste jaren steeds populairder is geworden. Het is een effectieve manier om je conditie te verbeteren en vet te verbranden. 

Bij HIIT-training wissel je korte periodes van intense oefeningen af met korte periodes van rust of minder intensieve oefeningen. Dit zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat, waardoor je meer calorieën verbrandt en je conditie verbetert. 

Een voorbeeld van een HIIT-training is de mountain climber lunge. Bij deze oefening sta je in een plankpositie en breng je een knie naar voren richting je borst. Vervolgens strek je het been naar achteren en maak je een lunge. Herhaal dit afwisselend met het andere been gedurende een bepaalde tijd, zoals bijvoorbeeld 30 seconden, en neem daarna 10 seconden rust. 

Wat HIIT-training zo effectief maakt, is dat het je metabolisme verhoogt, zelfs nadat je de training hebt beëindigd. Dit betekent dat je nog steeds calorieën verbrandt, zelfs als je al klaar bent met sporten . Daarnaast zorgt HIIT-training ervoor dat je meer spiermassa opbouwt, wat je stofwisseling verder verhoogt en bijdraagt aan een gezond gewicht.

Waarom is HIIT-training belangrijk voor een gezond gewicht?

Een gezond gewicht behouden of bereiken is niet alleen een kwestie van calorieën tellen en minder eten. Het gaat ook om het opbouwen van spiermassa en het verhogen van je stofwisseling. HIIT-training speelt hierbij een belangrijke rol.

Door de hoge intensiteit en de snelle afwisseling van oefeningen, zorgt HIIT-training voor een verhoogde hartslag en een verhoogd metabolisme. Dit betekent dat je lichaam na de training nog steeds calorieën verbrandt, zelfs in rust. Hierdoor kun je meer calorieën verbranden dan met traditionele cardio-oefeningen zoals joggen of fietsen.

Daarnaast helpt HIIT-training bij het opbouwen van spiermassa. Tijdens de intense oefeningen worden verschillende spiergroepen aangesproken, waardoor je kracht en conditie verbeteren. Spieren verbranden meer calorieën dan vet, zelfs in rust.

gezond eten bestellen

Wat zijn de voordelen van HIIT-training?

HIIT-training, ook wel bekend als High Intensity Interval Training, is een vorm van training die zich kenmerkt door korte maar intensieve oefeningen afgewisseld met korte rustperiodes. Deze trainingsmethode heeft de afgelopen jaren veel populariteit gewonnen, en dat is niet zonder reden. Er zijn namelijk verschillende voordelen verbonden aan het doen van HIIT-training.

Een van de grootste voordelen van HIIT-training is de effectiviteit ervan. Omdat de oefeningen zo intensief zijn, is het mogelijk om in een relatief korte tijd veel calorieën te verbranden. Dit maakt HIIT-training zeer geschikt voor mensen die een gezond gewicht willen krijgen of behouden. Daarnaast zorgt deze vorm van training ervoor dat je conditie verbetert en je kracht toeneemt. Door de hoge intensiteit van de oefeningen worden zowel je spieren als je hart en longen flink aan het werk gezet.

Een ander voordeel van HIIT-training is dat het je stofwisseling verhoogt. Dit betekent dat je lichaam na de training nog steeds calorieën verbrandt, zelfs in rust. Dit fenomeen staat bekend als het “afterburn-effect”. Hierdoor kun je nog steeds calorieën blijven verbranden, zelfs nadat de training is afgelopen. Dit is een groot verschil met traditionele cardio-oefeningen, waarbij je alleen calorieën verbrandt tijdens de activiteit zelf.

Daarnaast is HIIT-training ook zeer efficiënt. Omdat de oefeningen zo intensief zijn, hoef je niet urenlang te trainen om resultaat te zien. Een HIIT-trainingssessie kan al binnen 20-30 minuten voltooid worden, waardoor het gemakkelijk in te passen is in een drukke agenda. Dit maakt het ook een ideale vorm van training voor mensen die geen uren in de sportschool willen doorbrengen.

Een ander voordeel van HIIT-training is dat het je spiermassa opbouwt. Door de intensieve oefeningen worden verschillende spiergroepen aangesproken, waardoor je kracht en conditie verbeteren. Spieren verbranden meer calorieën dan vet, zelfs in rust. Dit betekent dat hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt, zelfs wanneer je niet actief aan het trainen bent. Hierdoor kan HIIT-training je helpen om niet alleen een gezond gewicht te bereiken of behouden , maar ook een strakker en gespierd lichaam te krijgen.

Tot slot is HIIT-training ook erg afwisselend en uitdagend. Er zijn talloze oefeningen en variaties die je kunt uitvoeren, zoals de mountain climber lunge, die zorgen voor een constante uitdaging en voorkomen dat je training saai wordt. Hierdoor blijf je gemotiveerd en geïnteresseerd in je training, wat bijdraagt ​​aan het behalen van je doelen.

Kortom, HIIT-training is een effectieve, efficiënte en uitdagende manier om je conditie te verbeteren, kracht op te bouwen en calorieën te verbranden. Het kan je helpen om een ​​gezond gewicht te bereiken of behouden, terwijl je ook je spiermassa vergroot. Dus waar wacht je nog op? Probeer HIIT-training vandaag nog en ontdek de vele voordelen die het te bieden heeft!

Hoe lang duurt een sessie HIIT-training meestal?

Een sessie HIIT-training duurt meestal tussen de 20 en 30 minuten. Dit is een relatief korte tijd, maar de intensiteit van de training maakt het zeer effectief. HIIT staat voor High-Intensity Interval Training, wat betekent dat je gedurende een korte periode oefeningen met een hoge intensiteit uitvoert, gevolgd door een korte rustperiode. Dit zorgt voor een verhoogde hartslag en maximale inspanning, waardoor je lichaam meer calorieën verbrandt en je conditie verbetert.

Het mooie van HIIT-training is dat je het kunt aanpassen aan je eigen fitnessniveau en doelen. Je kunt oefeningen kiezen die passen bij jouw niveau en de intensiteit geleidelijk verhogen naarmate je sterker wordt. Dit maakt het geschikt voor zowel beginners als gevorderde sporters.

Een populaire HIIT-oefening is de mountain climber lunge. Deze oefening combineert kracht en conditie en is zeer intensief. Je begint in een push-up positie en brengt één knie naar je borst, terwijl je de andere knie naar voren brengt in een lunge positie. Vervolgens wissel je van been en herhaal je de beweging zo snel mogelijk gedurende een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 30 seconden. Daarna neem je een korte rustperiode van ongeveer 10 seconden voordat je weer begint met de oefening. Deze afwisseling van intensieve inspanning en rust zorgt voor een verhoogde hartslag en helpt bij het verbranden van calorieën.

Het mooie van de mountain climber lunge is dat het meerdere spiergroepen tegelijkertijd aanspreekt. Je traint niet alleen je benen, maar ook je core, armen en schouders. Dit zorgt voor een efficiënte en effectieve trainingssessie, waarbij je meerdere doelen tegelijkertijd kunt bereiken.

Als je net begint met HIIT-training, is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam en de oefeningen aan te passen aan jouw fitnessniveau. Begin met een lagere intensiteit en bouw langzaam op. Naarmate je sterker wordt, kun je de intensiteit verhogen en moeilijkere oefeningen proberen.

Het is ook belangrijk om altijd te beginnen met een goede warming-up en te eindigen met een cooling-down om blessures te voorkomen.

Kan HIIT-training worden gedaan door mensen met blessures?

Ja, HIIT-training kan zeker gedaan worden door mensen met blessures. Het belangrijkste is echter om voorzichtig te zijn en naar je lichaam te luisteren. 

Als je een blessure hebt, is het raadzaam om eerst met een arts of fysiotherapeut te overleggen voordat je begint met HIIT-training. Zij kunnen je advies geven over welke oefeningen veilig zijn om te doen en welke je beter kunt vermijden. 

Daarnaast is het belangrijk om de intensiteit van de training aan te passen aan je blessure. Je kunt bijvoorbeeld oefeningen met een lagere impact doen of de intensiteit van de oefeningen verminderen. 

Een goede optie voor mensen met blessures is bijvoorbeeld zwemmen, omdat dit een low-impact activiteit is die de gewrichten niet belast. Je kunt ook denken aan fietsen, roeien of wandelen. 

Het is ook belangrijk om te onthouden dat HIIT-training niet de enige vorm van training is. Er zijn veel andere manieren om aan je conditie te werken en krachttraining te doen. Luister naar je lichaam en kies activiteiten die geschikt zijn voor jouw blessure. 

Het belangrijkste is om consistent te blijven en te blijven bewegen, zelfs als je een blessure hebt. Het kan nodig zijn om je trainingsroutine aan te passen, maar er zijn altijd opties beschikbaar om actief te blijven en je gezondheid te verbeteren.

Blessures mogen je niet tegenhouden om aan je conditie en kracht te werken. Met de juiste aanpassingen en begeleiding kun je nog steeds profiteren van de voordelen van HIIT-training, zelfs als je een blessure hebt. Luister naar je lichaam, neem de tijd om te herstellen en raadpleeg altijd een professional voordat je aan een nieuwe trainingsroutine begint. Op die manier kun je veilig en effectief werken aan een gezond gewicht en een sterker lichaam.

Welke voeding is goed voor HIIT-training?

Als je een HIIT-training volgt, is het belangrijk om je lichaam van de juiste voeding te voorzien. HIIT-trainingen zijn intensief en vragen veel energie van je lichaam. Om optimaal te presteren en je lichaam te ondersteunen, zijn er een aantal voedingsmiddelen die goed zijn om te consumeren voor, tijdens en na je HIIT-training.

Ten eerste is het belangrijk om voldoende koolhydraten te eten voor je training. Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie voor je lichaam. Kies voor complexe koolhydraten, zoals volkoren brood, bruine rijst en havermout. Deze voedingsmiddelen geven je lichaam langdurige energie, zodat je langer kunt trainen zonder vermoeid te raken.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen voor je HIIT-training. Eiwitten helpen bij het herstel en de opbouw van spieren. Kies voor eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals magere kwark, kip, vis, eieren en plantaardige eiwitbronnen zoals bonen en linzen. Deze voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je spieren goed herstellen na intensieve trainingen en helpen bij het opbouwen van kracht.

Verder is het ook belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen voor, tijdens en na je HIIT-training. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent, zodat je lichaam optimaal kan functioneren. Drink voldoende water en vermijd het drinken van suikerhoudende dranken.

Tot slot is het verstandig om na je training een maaltijd te eten die zowel koolhydraten als eiwitten bevat. Dit helpt je lichaam om te herstellen en nieuwe energie op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een salade met gegrilde kip en quinoa, of een omelet met groenten en volkoren toast.

Kortom, het is belangrijk om je lichaam van de juiste voeding te voorzien als je een HIIT-training volgt. Kies voor complexe koolhydraten, eiwitrijke voedingsmiddelen en zorg ervoor dat je voldoende vocht binnen krijgt. Op die manier kun je optimaal presteren en je lichaam ondersteunen tijdens intensieve trainingen.

HIIT Trainingsschema voor Gewichtsverlies

Om een gezond gewicht te krijgen of te behouden, is het belangrijk om regelmatig te sporten. Een zeer effectieve vorm van training voor gewichtsverlies is HIIT (High-Intensity Interval Training). HIIT-trainingen zijn intensieve workouts waarbij je afwisselt tussen periodes van hoge intensiteit en korte rustperiodes. Deze trainingsschema geeft je een overzicht van een week vol met HIIT-oefeningen die je kunnen helpen om je doelen te bereiken.

Maandag: Intervallen op de loopband

 • Warm-up: 5 minuten lopen op een gematigd tempo
 • Sprint: 30 seconden op maximale snelheid
 • Rust: 60 seconden wandelen op een rustig tempo
 • Herhaal de sprint-rust cyclus 10 keer
 • Cooling-down: 5 minuten wandelen op een gematigd tempo

Dinsdag: HIIT met bodyweight oefeningen

 • Jumping jacks: 30 seconden
 • Push-ups: 30 seconden
 • Mountain climbers: 30 seconden
 • Rust: 30 seconden
 • Herhaal deze cyclus 4 keer
 • Cooling-down: 5 minuten stretchen

Woensdag: CrossFit circuit training

 • Squats: 30 seconden
 • Kettlebell swings: 30 seconden
 • Burpees: 30 seconden
 • Rust: 30 seconden
 • Herhaal deze cyclus 5 keer
 • Cooling-down: 5 minuten stretchen

Donderdag: HIIT met cardio-apparaten

 • Fietsen: 30 seconden op een hoog intensiteitsniveau
 • Rower: 30 seconden op een hoog intensiteitsniveau
 • Crosstrainer: 30 seconden op een hoog intensiteitsniveau
 • Rust: 30 seconden
 • Herhaal deze cyclus 4 keer
 • Cooling-down: 5 minuten stretchen

Vrijdag: Plyometrische HIIT-training

 • Box jumps: 30 seconden
 • Jump squats: 30 seconden
 • Burpee jumps: 30 seconden
 • Rust: 30 seconden
 • Herhaal deze cyclus 5 keer
 • Cooling-down: 5 minuten stretchen

Zaterdag en zondag: Rustdagen

Op deze dagen is het belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen en te ontspannen. Neem de tijd om te rusten en te genieten van andere activiteiten die je graag doet.

Dit trainingsschema biedt je een gevarieerde en uitdagende week vol met HIIT-oefeningen. Voel je vrij om de intensiteit of duur van de oefeningen aan te passen aan jouw fitnessniveau. Vergeet niet om altijd een goede warming-up en cooling-down te doen en luister naar je lichaam. Blijf consistent en gemotiveerd, en je zult de voordelen van HIIT-training al snel ervaren in je streven naar een gezond gewicht!